Galsteentjes (4): Rookwolken over de moerdijk

Het Openbaar Ministerie weigert de lijsten met chemicaliën vrij te geven van stoffen die door het bedrijf Chemie-Pack werden verwerkt. Als argument hiervoor refereert het OM aan het strafrechtelijke onderzoek dat naar de zaak is gestart. In mijn ogen een totaal non-argument. Het is maar moeilijk voor te stellen hoe vrijgeven van deze lijsten het onderzoek zou kunnen beïnvloeden of belemmeren. Het heeft er meer de schijn van dat het OM hiermee de ontstane onrust over de vrijgekomen stoffen wil indammen. Over rookwolken gesproken.

Het OM beweert verder dat de aard van de stoffen niets zegt over de schadelijkheid na verbranding. Bovendien zou de schadelijkheid na verbranding lager zijn. Dat laatste zal wel waar zijn in zijn algemeenheid. Zeker als het gaat om ongechloreerde koolwaterstoffen bij een volledige verbranding. Dan zou men als producten voornamelijk koolstofdioxide en water mogen verwachten. Zo mooi is het echter niet.

De resultaten van analyses van oppervlaktewater in de omgeving, uitgevoerd in opdracht van het Waterschap Brabantse Delta geven een (gedeeltelijk?) beeld van de stoffen die bij de brand betrokken waren: het gaat om vluchtige aromaten zoals benzeen, tolueen en met name xylenen, en kleine PAKs zoals naftaleen. Daarnaast is er sprake van gechloreerde koolwaterstoffen – volgens de analyse met name oplosmiddelen, maar volgens andere bronnen werden ook (organochloor gebaseerde) pesticiden en insecticiden verwerkt.

Het water bevatte enorme hoeveelheden (tot 100 gram per liter) oxideerbaar organisch materiaal, wat samen met het waargenomen roet duidt op onvolledige verbranding.

Deze gegevens duiden erop dat er bij de brand een ingewikkelde cocktail van al dan niet gechloreerde verbindingen is vrijgekomen. Volgens het RIVM leveren de gevonden concentraties geen gevaar op voor de volksgezondheid. Enige onderbouwing daarvan ontbreekt echter. We moeten het kennelijk allemaal maar aannemen. De weigering om inzage te geven in de lijsten met chemicaliën is arrogant en onbegrijpelijk. De rapportage door het RIVM is gemakzuchtig en totaal onvoldoende. De omwonenden en de rest van Nederland hebben recht op de feiten. Alleen de feiten en openheid kunnen de begrijpelijke ongerustheid wegnemen. De overheid mag zich dus weer eens gaan schamen.

Persbericht van Brabantse Delta met analyseresultaten: Persbericht_brand_Moerdijk_bericht_4

Plaats een reactie