Galsteentjes (5): “Uw Apathie, Onze Ruimte”

WikiLeaks heeft op 11 maart 2010 een memorandum (cia-afghanistan-memo) van de CIA (‘CIA Red Cell’) onthuld over de publieke opinie over de oorlog in Afghanistan. Het was Zwarte Gal geheel ontgaan en mogelijk u ook, want er is niet zoveel over te vinden op internet en op nos.nl werd het nieuws door dr. Ben de Jong1 van de Universiteit van Amsterdam nogal gebagatelliseerd. Het memorandum stelt direct na de inleiding: “Onverschilligheid bij het publiek maakt het leiders mogelijk om stemmers te negeren.”2 Dat u het maar even weet: Uw apathie schept de ruimte voor regeringsleiders om te doen wat ze willen. De CIA rekent erop, de regeringsleiders rekenen er zelf ongetwijfeld ook op. Onze leiders willen het graag zo houden.

Het document vervolgt: “Het lage gewicht van de missie in Afghanistan in het publieke debat heeft het de Franse en Duitse leiders mogelijk gemaakt om de oppositie onder het volk te negeren en hun troepenbijdrage aan ISAF gestaag te doen groeien. Berlijn en Parijs hebben momenteel het derde en vierde hoogste niveau van de hoeveelheid troepen, ondanks het afwijzen van een toename in het aantal ISAF troepen door 80% van de Duitse en Franse respondenten, volgens een INR enquête in de herfst van 2009.”2

De apathie werkt dus goed voor de regeringsleiders (en andere belanghebbenden). Toch bestaat de vrees dat de onverschilligheid in actieve vijandigheid kan veranderen als bij een toename van militaire acties slachtoffers aan NAVO zijde of onder Afghaanse burgers vallen. Het militaire offensief dient dus ondersteund te worden met een propaganda offensief.

“Op maat gesneden boodschappen”, gericht op de gevoelens en angsten die onder de burgerbevolking heersen zijn daarvoor het juiste middel: De boodschappen moeten de effecten van terugtrekking voor de Afghaanse burgerbevolking “dramatiseren” en zo op het “schuldgevoel” inspelen. Ook de angst voor de toename van terreur en opiuminvoer in Duitsland en de toename van het aantal vluchtelingen uit Afghanistan zijn geschikte hefbomen om de publieke opinie te doen kantelen.

Het memorandum geeft ook enig inzicht in de wijze waarop het beoogde doel moet worden bereikt, namelijk via de regeringsleiders zelf maar ook (direct of indirect?) via de media. Er wordt gesteld dat de “Franse regering (…) waarschijnlijk een informatiecampagne zou steunen waaruit zou blijken dat een nederlaag van de NAVO zou leiden tot een vluchtelingencrisis.” Ook wordt gesteld dat “outreach initiatieven de gelegenheid kunnen creëren voor de media om Afghaanse vrouwen hun verhalen te laten delen met Franse, Duitse en andere Europese vrouwen om de diepgaande scepsis over de ISAF-missie onder West-Europese vrouwen te overwinnen”.2

Maar alleen als dat nodig is natuurlijk; tot die tijd rekenen de leiders op uw apathie.

Bron:

Speciaal memorandum CIA Red Cell; Afghanistan: Handhaving van Europese steun voor de NAVO-missie – Waarom rekenen op apathie niet genoeg zou kunnen zijn2, CIA report into shoring up Afghan war support in Western Europe, WikiLeaks release March 26, 2010.

Noten:

1) Ben de Jong is tevens lid van de Netherlands Intelligence Study Association (NISA), een besloten studieclub van, volgens hun website, zo’n 50 personen waaronder academici, overheid ‘officials’, journalisten, juristen en medewerkers/oud-medewerkers van inlichtingen-, veiligheids- en politiediensten met als doel “het bevorderen van een geïnformeerde discussie”.

2) Vertalingen door Zwarte Gal.

1 Responses to Galsteentjes (5): “Uw Apathie, Onze Ruimte”

  1. Lars Slobbe schreef:

    Beste ,

    Ik heb meerdere van uw artikelen doorgelezen en bijgehouden de afgelopen tijd met behulp van een handig rss-feedje. Binnen een kort afzienbare tijd zal een een nieuw media concept starten, genaamd ‘de Visie’. Een website die juist berichten van schrijvers zoals u plaatst om mensen inzicht te geven op verschillende zaken van verschillende kanten. Voor wederzijds begrip, respect en misschien zelf overname van uw mening.

    Mede daarom zou ik het een en ander willen voorstellen aan u. Ten eerste is het mogelijk dat u, als redacteur, op (nu nog) vrijwillige basis artikelen plaatst zoals u dat hier doet. Wij zullen zorgen dat uw bericht de aandacht krijgen die ze verdienen. Een andere optie is, dat wij uw artikelen overnemen met bronvermelding én auteursnaam. Dit zorgt in uw geval voor meer bezoekers.

    Laat wat weten. De website zal deze maand lanceren.

    Mvg

    Lars Slobbe

Plaats een reactie